Thursday, September 14, 2006

Ας ήταν να μην κράταγες στιγμούλα μου στον χρόνο

Βλέποντας την εικόνα των άλλων καταλαβαίνεις τον χρόνο.Ο εαυτός σου συστηματικά σε ξεγελά,σαν ένα ημερολόγιο τοίχου με τις σελίδες του αφημένες σε μια παλιά ημερομηνία.
Η συνειδητοποίηση της αλλαγής δεν προκύπτει πάντα από δυσάρεστες αφορμές.Έβλεπα προσφάτως τη μικρή μου ανηψιά,που έχει γίνει μια καλλονή δεκαεπτά ετών,να ερωτοτροπεί στη θάλασσα με το αγόρι της κάτω από τα σκανδαλισμένα βλέμματα των συγχωριανών μου.Χαιρόμουν τη θέα των δύο παιδιών,σε αντίθεση με τον ξαδερφό μου ο οποίος είχε φρυάξει με το θέαμα.Απορημένος με την αντίδραση του και καθώς χαίρει της εκτίμησης μου τον ρώτησα τι συμβαίνει.Μου απάντησε πως στην κλειστή κοινωνία της επαρχίας δεν μπορείς να κρυφτείς.Ανήκει ο ένας στον άλλον.Η κάθε πράξη και λέξη ζυγιάζεται με αντίβαρο τα σχόλια του κόσμου.
Η ίδια παλιά ιστορία.Άνθρωποι που διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλον.Θεματοφύλακες μιας διαστρεβλωμένης ηθικής,επιλεκτικά κοντόφθαλμης.Δεν είναι η άξια περιφρόνησης ύπαρξη τους που με ενοχλεί όσο η σκυφτή ζωή αυτών που υποκύπτουν στην ξετσιπωσιά τους.
Παρατηρώντας την αναστάτωση του να αυξάνει διαρκώς,τον ρώτησα:
-"Αφού ενοχλείσαι τόσο πολύ και έχοντας αναλάβει την υποχρέωση απέναντι στη μητέρα της να την προσέχεις γιατί δεν τους σταματάς;"
-"Επειδή αυτή η στιγμή είναι δική της και θέλω να την θυμάται με τρυφερότητα".
Στους Καραμάζοβ νομίζω πως κάποια στιγμή αναρωτιέται ο σεβάσμιος στάρετς:
"Τι είναι αυτό που θα θυμίζει στις επόμενες γενιές πως υπήρξαμε,τι θα μαρτυρεί πως κάποια στιγμή περάσαμε από δω,πως αφήσαμε τα χνάρια μας σε αυτή τη γη;"
Πρωτίστως όμως τι είναι αυτό που θα το θυμίζει σε μας τους ίδιους,οι απαντήσεις που καλείται να δώσει παραπάνω η μεταφυσική δεν με ενδιαφέρουν.Αν και κανείς να μη μάθει πως ζήσαμε,κανείς να μη ξέρει από που ερχόμαστε...,εμείς ωστόσο δικαιούμαστε να γνωρίζουμε την ακανόνιστη συρραφή σκόρπιων περιστατικών,συνδεδεμένων ως επιμέρους κομμάτια ενός γενικότερου όλου που πάντα θα είναι λιγότερα από το σύνολο:μικρές ιστορίες χαράς και λύπης,στιγμές που μοιράστηκες και στιγμές που κράτησες.
Με το ισόβιο αυτό έλλειμμα να γλυκαίνει τα ερωτηματικά μας,αφήνουμε τη συνένωση όλων αυτών των στιγμών,καταργώντας κάθε χρονική αλληλουχία,μεταπηδώντας διαρκώς σε ηλικίες,τόπους και συναισθήματα.
Και αυτή η εσωτερική διάσταση η οποία αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ τους,τις διασπά και τις επανασυνθέτει με αυθαίρετες επικαλύψεις και μετασχηματισμούς για να αποθέσει στη μνήμη όχι τις εικόνες τους αλλά τις πρισματικές απεικονίσεις αυτών.
Ποιος άραγε είναι αυτός που αναζητά ένα μαυσωλείο για τις στιγμές του;
Ίσως μόνο οι στίχοι του Τσακνή και οι συμπαθείς σχιστομάτηδες,υπηρετώντας την όγδοη τέχνη.

6 Comments:

At 9/19/06, 5:10 AM , Blogger mindstripper said...

Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ευθύς αμέσως ήταν το αντίθετο από τον τίτλο σου: ... μα εμένα τη στιγμούλα μου πίσω ποιός θα μου φέρει...

Μετά κατάλαβα ότι με πρόλαβες, πριν καν να προλάβω να μπω στο ταξίδι της σκέψης αου.

Με το ισόβιο αυτό έλλειμμα να γλυκαίνει τα ερωτηματικά μας, αφήνουμε τη συνένωση όλων αυτών των στιγμών, καταργώντας κάθε χρονική αλληλουχία, μεταπηδώντας διαρκώς σε ηλικίες, τόπους και συναισθήματα.

Καλό, κακό, δεν ξέρω. Και νομίζω δε με νοιάζει πια.

...ask me why, and I'll spit in your eye...

Καλό φθινόπωρο Still Ill.

 
At 9/19/06, 12:41 PM , Blogger still ill said...

I won´t ask you why,mindstripper
and i certainly won´t spit in your eye.
Θα αφήσω τη φθινοπωρινή βροχή να το κάνει,όπως μόνον αυτή ξέρει.
Και ίσως οι απαντήσεις σε κάποια γιατί,διακρίνονται καθαρότερα πίσω από τις διάφανες σταγόνες.
Καλό μας φθινόπωρο,λοιπόν.

 
At 9/21/06, 7:42 PM , Blogger cuentos_nat said...

με μνημη ψαριου, τιποτα απο ολα αυτα δεν θα σε απασχολουσε.οι στιγμουλες ερχονται και παρερχονται.
εγω παντως αν και μιλαω γενικα πολυ, καποιες φορες διαλεγω σιγη ιχθυος οπως επισης και και την μνημη αυτων των συμπαθεστατων κατα τα αλλα θαλασσινων...
(ειμαι καινουρια)
φιλια...

 
At 9/22/06, 12:12 AM , Blogger still ill said...

Μα,εσείς έχετε το ζώδιο σας να δικαιολογεί τις,σοφές έτσι και αλλιώς, επιλογές σας.
Όσο για μένα αν δεν ήταν η μνήμη θα ήταν κάτι άλλο.Σαν το σολομό που πάντα γυρίζει πίσω.
Καλωςορίσατ..χμ..καλωσόρισες:)

 
At 9/22/06, 1:15 PM , Blogger funEL said...

κ. μονίμως άρρωστε.
Στο έχουμε ξαναπέι οτι παρ όλο είστε χιλιάδες Λιακουροπαρσεκ μακρυά του Προφήτη μας, σας διαβάζουμε στα κλεφτά αλλά δεν αφήνουμε σχόλιο διότι μπαχαλεύουμε το τόπο.
Το φθινόπωρο μπήκε για τα καλά.
νάσαι πάντα αρρωστος. Είναι καλύτερα.

 
At 9/23/06, 2:43 AM , Blogger still ill said...

Ιππότες του Τάγματος,αν συνεχίσετε να σπιλώνετε το θεάρεστο(ευλόγησον) έργο του προφήτη με το τρόπο σας,τότε ο καιρός γαρ εγγύς που θα αναρρώσω.Καλύτερα είναι να γελάς και σεις μού δίνετε αυτή την ευκαιρία.
Μόνο που το πακέτο είναι βαρύ και το κουτσό PC μου δε το σηκώνει,οπότε το να σε βλέπουν οι άλλοι να γελάς μόνος σου μπροστά στην οθόνη του Η/Υ της σχολής,δεν είναι ιδιαίτερα τιμητικό.
Τέτοιο σούργελο,θα λένε, ούτε ο Λιακό.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home